Blogg

Vi är från början skapta för att leva ute i naturen, men idag är flertalet av oss mestadels inomhus av vår tid. Barn idag lägger mer tid framför skärmar istället för att vara ute om dagarna och leka i naturen.
Samhället i stort ökar fokuseringen mot storstäderna med följd att många av oss arbetar och flyttar dit.
Livet på landet och närheten av natur, byts ut mot ledig tid i gallerior och köpcentrum.

Vad gör det med våra kroppar och vårt psykiska välmående?

Stadsmiljöer har genom studier visat trigga igång vårt larmsystem (genom amygdala) som försätter vår kropp i ett tillstånd som om vi befann oss i en farofylld situation, vilket blir en konstant påfrestning som ökar hjärnans svårighet till avkoppling och återhämtning.
Jag träffar dagligen människor som på frågan hur de återhämtar sig, svarar att de ”kopplar av” med att scrolla genom sociala medier på mobilen. Dessvärre är det ingen avkoppling för vår hjärna, vi byter bara ut ett stort informationsflöde mot ett annat.

 

Flera forskningsresultat visar på positiva effekter av naturens betydelse för vårt allmänna välbefinnande, och personer med stressproblematik, depression samt även de med utmattningssymtom, har ännu mer att vinna på att tillbringa mer tid i naturen.

Att vara i naturen är bra både i förebyggande- och i rehabiliteringssyfte, så väl för vår fysiska- samt psykiska hälsa. I skogsmiljö sjunker vårt stresshormon kortisol, i jämförelse med när vi är i en stadsmiljö, och det även om vi bara sitter helt stilla och ”kopplar av”. Både vårt nervsystem samt vårt sinnestillstånd går ner i varv då vi vistas i naturen, jämfört med när vi är inne i staden. Skogen får vår hjärna att bli mer lugn och avslappnad vilket underlättar vår återhämtning, förmåga till lärande, koncentration, uppmärksamhet och minne.
Forskning kring naturens positiva inverkan på vår hälsa går att finna på många olika platser runt om i världen.
I Japan till exempel har de etablerat begreppet ”skogsbad”, där fokus ligger på att vara och ta in naturen genom alla våra sinnen och öka vår medvetna närvaro i nuet.

 

Studier har visat att när vi är ute i naturen och när vi verkligen tar in den genom alla våra sinnen, leder det bland annat till:

  • lägre kortisolnivåer och minskad stress
  • sänkt puls och att våra muskler slappnar av
  • lägre blodtryck och upptaget av D-vitamin ökar
  • fler vita blodkroppar produceras och vårt immunförsvar stärks

 

Det har till och med visat sig att om du bor mer än en kilometer från någon form av grönområde,
så har du sämre värden inom alla våra åtta hälsoområden:

– ditt allmänna generella hälsotillstånd
– din fysiska funktion
– ditt psykiska välbefinnande
– dina fysiska- och psykiska betingade begränsningar
– din förmåga att hantera och uppleva fysisk smärta
– din sociala funktion
– din vitalitet

Medan personer som bor närmre ett grönområde har betydligt högre värden inom alla områden.

 

I en engelsk studie fann de att personer som var fysiskt aktiva ute i naturen förbättrade sin mentala hälsa med upp till 50%, jämfört med de som tränade inomhus.
En annan studie visade att patienter som fick fönster med utsikt mot natur- eller grönområde, blev friskare fortare, använde mindre mediciner och upplevde mindre smärta, jämfört med de patienter som inte fick det.

 

Du vet den där härliga känslan att stå vid ett stadigt träd som stått på samma plats i hundra år, genom storm, vinterkyla, sommarhetta och störtregn, år ut och år in, att titta uppåt och se den väldiga kronan, att bara hålla om det, och få lite av den där orubbligheten, styrkan och kraften…

Nu är det bevisat – att krama träd är hälsosamt!

Om man lyssnar på forskningen, för när vi är i skogen och rör vid trädens bark frigörs ämnen vilka stärker vårt immunförsvar när vi andas in dem.

Se gärna det väldigt intressanta programmet från Vetenskapens Värld ”Frisk av naturen”.

Svtplay till och med 28 februari 2020.

http://spr.ly/6182ECqOn