Blogg

Jag har tidigare skrivit om att vi kan dra nytta av vår miljö för att ”få hjälp” med att komma dit vi vill, hur vi praktiskt inreder så att miljön påverkar oss positivt mentalt, och att vi får energi istället för att bli dränerade.
Det viktigaste är fortfarande att ”när du kliver in i ditt arbetsrum, kontor eller står framför din arbetsplats så ska du känna dig inspirerad, känna energi, få lust och kraft till att ta tag i dagens arbetsutmaningar”.


Finns det möjligheter för dig att vässa upp din miljö på jobbet?

 

Skrivbordets placering sitter du i ”kraftposition” när du sitter vid skrivbordet?
Vilket betyder att du har koll på läget, att du ser dörrhål och direkt ser om någon kommer in. Sitter du med en vägg bakom ryggen så ger den dig trygghet, ingen kan överraska, stå och smygläsa eller råka skrämma dig bakom din rygg, kommer det någon så ser du det direkt. Sitter du däremot med ryggen ”öppen” mot dörr eller i ett kontorslandskap utan skärm eller liknande bakom ryggen, så är alltid en viss procent av din uppmärksamhet riktad dit, vilket gör att du faktiskt inte till hundra procent kan koncentrera dig på din arbetsuppgift.

 

Ordningenhur ordningsamt är ditt arbetsrum/arbetsplats?
Vad ordningsamt är, skiljer från person till person men lägger du dagligen tid på att leta efter olika saker som du inte riktigt vet var de är just nu? Ja, då behöver du göra något.
Ett första steg: Ställ dig i dörrhålet och kika som om du var en besökare, hur ser det ut?
Små kom-ihåg-lappar i klämmiga färger högt och lågt kan upplevas rörigt och öka på stressen likaså överbelamrat skrivbord. Ordna pärmar, mappar, lådor till förvaring, var sak ska ha sin plats. Välj dessa i färg som harmoniserar med resten av rummets färg. En enkel åtgärd som att ha enhetlig färg på alla pärmryggar kan göra under för att lugna ner ett kontorsrum. Sladdar, kontakter och olika laddare, är det ormbon eller ordningsamt som inte drar blickarna till sig? Har ni någon form av sopsortering, bläckpatroner, kuvert, papper och så vidare? De sorteras i olika pappkartonger som blivit över från något material, eller i snygga enhetliga förvaringslådor?

 

Färger inred med färg som du förknippar med inspiration, färg som du mår bra att arbeta i, var dock försiktig med för mycket rött då det kan bli påfrestande när tempot är högt, eller när du behöver lugn och ro för att analysera och reflektera. Klara, starka färger ökar på energin medan dova färger dämpar tempot, metaller ökar, trä dämpar, vad behöver du? Ibland kanske du inte har möjlighet att måla om och få bestämma, då kan du ta hjälp av textiler, gardiner, kuddar, plädar. Du kan också få in det du vill genom tavlor på väggarna eller andra konstföremål.
Det viktiga med allt du adderar till din arbetsplats är att du verkligen tittar på saken, och ställer frågan:
”Vad triggar det här igång för tankar och känslor hos dig, och är de gynnsamma för dig i ditt arbete”?

 

Naturenväxter hjälper till med bra luft och vissa har visat sig särskilt lämpliga för rening av luft:
fredskalla, ampellilja, spjutbräcken, krysantemum, gerbera, och svärmorstunga.
Se alltid till att de är livskraftiga, för att höra hur blad efter blad faller till golvet höjer inte direkt trivseln.
Behöver du ta en frukt ibland, fixa en fin matchande skål, eller fat där de kan ligga istället för bara på pappershögen. Vatten? Byt petflaskan till en snygg karaff med tillhörande glas.

 

”Kick för egot”ibland är det tungt, då kan det vara bra att ha möjlighet till ”ego-boost-påfyllnad”.
Har du diplom eller priser du fått och är stolt över? Har du fått några fantastiska ord i ett mejl av någon kund, kollega eller annan som uppskattat vad du gjort eller hur du är, printa ut!
Sätt upp allt det här du har som berör dig och som ger dig en stolthet och glädje, någonstans i din närhet så att du enkelt kan kika på det när helst du behöver.
Om din ”ego-boost-samling” känns lite för privat att ha synlig i rummet, sätt den på insidan av en skåpdörr.
Vill bara nämna att kliver jag in i någons kontor och ser att den personen fått flera uppskattande bekräftelser, blir jag automatiskt mer positivt inställd till personen (så många kan inte ha fel, hen måste vara bra!).

 

Mål – vart vill du, vad vill du uppnå? Sätt upp bild eller hitta symbol för ditt mål och för in det i miljön.
Vad kan du tillföra i din miljö så att det blir enklare för dig att nå ditt mål? Plocka in det!
Vad behöver du förändra eller ta bort i din miljö som försvårar för dig att nå ditt mål? Ta bort det!
Här kan det ibland vara olika saker som stör och avbryter dig under arbetsdagen, hitta lösningar och gör förändringen!