Blogg

Ur begränsningar föds kreativitet.

I kris öppnar vi upp för och letar efter alternativa lösningar.

Vi människor verkar vara bäst när det gäller.

 

Ta en titt på sociala medier, kreativiteten fullkomligt sprudlar från instängda människor som befinner sig i karantän. Sockprydda händer som blir en Pac-man vilken sedan ”äter” passerande bilar utanför fönstret, folk som skålar med sig själva i badrummets alla speglar, människor som samlas på behörigt avstånd på sina balkonger och sjunger, spelar musik, dansar eller klappar i händerna.

 

Kan det vara så att när vi blir hemma i karantän, så minskar många av de yttre stressfaktorerna?
Vi kan lugnt äta vår frukost istället för att kasta i oss den, eller där många till och med hoppa över den på grund av att vi snoozat för många gånger.
Vi behöver inte springa till bussen, försöka hinna med tåg eller tunnelbana, då många av oss nu arbetar hemifrån. Inte heller behöver vi stressa till gymmet efter jobbet då de nu är stängda.
Vi hamstrar, mängder med torrvaror, toapapper, hund-och kattmat så våra besök i affärer minskar, vilket också bidrar till att vi får mer tid.

 

Mer tid och mindre yttre stressande faktorer,
och det är någonstans där vår annars så ansträngda stressade hjärna vaknar.
När vi människor känner oss lugna så kommer ofta vår naturliga nyfikenhet upp till ytan. Vi upplever en frihet att vara aktiva och utforskande. När vi inte är i stress kan vår del av hjärnan som tänker abstrakt och analytiskt få komma till sin rätt fullt ut, vi tänker mer flexibelt och kreativt.

 

På arbetsplatser ökar flexibiliteten. Att minska smittorisk har gett nya möjligheter att arbeta hemifrån vilket ökat trycket på nya lösningar. Anställda hjälps åt för att lösa problem, för snabb och ny anpassning.
Istället för att som många gånger tidigare höra folk säga:
”Nej, det där tänker inte jag göra, det står inte med i min arbetsbeskrivning”
så har vi öppnat upp för att hjälpa till. Vi hjälper varandra, vi är med där det krävs förändringar, och vi är öppna för att rycka in där det behövs, utan knussel.
Hela arbetsplatser erbjuder sig att låna ut personal där det nu behövs extra krafter för att vi tillsammans hjälps åt. Vi står inför en gemensam fara, ett hot och då visar vi vår omtanke, hjälpsamhet och vår medmänsklighet.

 

Covid-19  – otäckt, oberäkneligt och i vissa fall dödligt,
samtidigt som det fått fram mycket av våra fina sidor som saknats under många år i vårt samhälle.